Psihijatar Mirjana - slika u zaglavlju web strane

Specifične fobije su zastupljene oko 10% u opštoj populaciji, ali samo mali broj zatraži stručnu pomoć, jer su funkcionalni u životnoj i radnoj sredini. Tretman je uspešan ako postoji dobra saradnja pacijenta i psihoterapeuta. Pacijenta je potrebno motivisati na lečenje, dati mu podršku i edukovati ga. Specifična fobija podrazumeva javljanje ansioznosti koja je provocirana izlaganjem specifičnom objektu ili situaciji. Fobična reakcija se ne može kontrolisati jer je pacijent obuzet imaginacijom pretnje i opasnosti.

krvne ćelije koje formiraju oblik srca
Krvne ćelije

Specifične fobije su najčešće prisutne u detinjstvu. Dečiji strahovi nikad ne moraju biti prevaziđeni. Mogu biti posledica traumatskog iskustva, kao rezultat uslovljavanja. Mogu se javiti i kao rezultat učenja po modelu, kada deca posmatraju svoje roditelje koji imaju specifične fobije, pa su iste razvili kod sebe. U nastanku i razvoju specifičnih fobija značajnu ulogu imaju kognitivni faktori aticipacija-strašljivo iščekivanje i greške u mišljenju - kognitivne distorzije.

U radu prikazujemo pacijenta koji u kliničkoj slici ima sangvinofobiju (specifična fobija od krvi) koji je kolabirao svaki put kada ugleda krv.

Pacijent ima 33 godine, dolazi zbog straha od krvi, što je praćeno kolapsom kada ugleda krv.

Cilj tretmana je bio da pri izlaganju krvi, pacijent ostane svestan, tj. da ne kolabira.

Tretman se sastojao iz četiri dela. Prvi deo se odnosio na edukaciju pacijenta o specifičnim fobijama i pratećoj anksioznosti, drugi deo na tehnike disanja i autogeni trening, a treći deo na izlaganje pacijenta uzroku fobije (krvi). Četvrti deo je uključivao tehnike kognitivnog restrukturisanja, rada na negativnim automatskim mislima.

Nakon 6 meseci, pacijent se uspešno oslobodio straha od krvi.

 

Prilog

PowerPoint prezentacija u PDF formatu: Tretman fobija. Primer: sangvinofobija (strah od krvi).

Preuzmi, klikom na ikonicu ispod.

veličina fajla: 166 KB

Autor:

Dr. Mirjana Stojković-Ivković, specijalista - psihijatar

ZZZ radnika "železnice Srbije" Beograd

 

MOĆ PSIHOTERAPIJE

7. Kongres psihoterapeuta Srbije

19 - 22. oktobar 2017.

Beograd, Hotel M - Best Western