Psihijatar Mirjana - slika u zaglavlju web strane

Topla majska noć, opijena teškim mirisom lipe i jorgovana, zagospodarila je gradom koji je već polako tonuo u san. Povremeno bi se začuo lavež pasa lutalica, zvuk automobila a onda bi opet zavladala tišina. Na nebu su već uveliko žmirkale zvezde.

tuga, depresija
Image by Free-Photos from Pixabay

Ne klopara više stara vodenica, ne okreće se više njen kamen, ponosno stoji na samoj obali Male reke utonula u vlastite misli i prebira po uspomenama. Žao joj je što ne radi, što danima niko ne prodje pored nje. Otišli su odavde meštani, odselili se poslednji vlasnici, a i nova tehnologija – mlin na struju ukrao joj je posao. Ali on nikada neće biti kao ona, ona ima dušu. A kako je to nekad bilo... priseća se tužno. Pamti ona mnoge dogadjaje koji su obeležili ovaj kraj, ponekad pokuša da ih ispriča brbljivom potoku ali on hučeći pored nje, preuzme reč i priča svoje priče, avanture sa putovanja.

stara-vodenica-na-reci
Slika sa goodfreephotos.com

Celijakija je oboljenje koje nastaje kao posledica određene nasledne predispozicije - trajna nepodnošljivost glutena, belančevine pšenice, ječma, raži i ovsa. Prve promene kod predisponiranih događaju se na
sluzokoži početnog dela tankog creva. Pri tom se smanjuje apsorpcija i javlja nutritivni deficit. Smanjuje se unos niacina ili triptofana, što je jedan od uzroka nastanka pelagre. Pelagru karakterišu dermatitis, dijareja i demencija. Ukoliko se ne leči, javljaju se dezorijentacija, konfuzija i delirijum i, na kraju, nastupa smrt.

Svedoci smo nasilja nad ženama. Muževi tuku, siluju, maltretiraju i ubijaju svoje žene jer smatraju da imaju pravo na to. Kaznena politika je blaga za nasilnike, a žene nemaju kud (u muževljevoj porodici pakao, u roditeljskoj vrlo često nema mesta za njenu decu) i zato ćute i trpe. Po statistici svaka treća žena u Srbiji trpi neki vid nasilja. Znajući da samo srećne žene ostavljaju za sobom zdravo potomstvo moramo se boriti svim snagama u svim instancama društva da poboljšamo položaj žene u našoj državi.

tuga, depresija
Image by Free-Photos from Pixabay

Film je postao integrativni deo naše svakodnevice i predstavlja jednu od najuticajnih formi masovne komunikacije. Ima značajan uticaj na psihologiju ljudi, od prihvatanja stereotipa do rusenja predrasuda. Gledajuci film gledalac ulazi u stanje pojačane koncentracije i pažnje i biva preokupiran pričom na ekranu. Pored vizuelnog doživljaja, filmski stvaraoci, dodaju i auditivne stimuluse i na taj način kreiraju nešto slično snu - film. Ni jedna umetnost nije u stanju da u tolikoj meri obuzme i savlada individualnu svest kao film.

Priče iz moje ordinacije: Pravo na ljubav

Pravo na ljubav, to dragoceno i predivno osećanje, imaju i bogati i siromašni, mladi i stari, lepi i ružni, bolesni i zdravi. I niko nije ni toliko star, ni toliko bolestan, ni toliko ružan za lepu reč, za nežne poljupce, milovanja i snove. U to sam se uverio kad sam sreo ženu svog života.

romantični par
"Romantic couple", image by Dimitris Vetsikas from Pixabay